Διδακτικές επισκέψεις

“Βουλή των Εφήβων”

Την Πέμπτη 21-3-2024 πραγματοποιήθηκε δράση στο πλαίσιο του προγράμματος “Βουλή των Εφήβων” και οι επτά μαθητές/τριες της Β΄τάξης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν τη Βουλή των Ελλήνων. Συναντήθηκαν με τον βουλευτή και πρώην Εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος τους ενημέρωσε για την ιστορία του Μεγάρου, τη λειτουργία της Βουλής και για τις αρμοδιότητες των βουλευτών. Στη συνέχεια οι μαθητές του απηύθυναν ερωτήσεις σχετικά με την καριέρα του στην πολιτική και την άποψή του για επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας. Επιπλέον, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου κι επισκέφθηκαν την έκθεση της Βουλής.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μόναχο

To Σχολείο μας, έπειτα από πρόσκληση του 1ου Ελληνικού Γυμνασίου Μονάχου, πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή κατά το διάστημα 11-15 Μαρτίου 2024 στο Μόναχο. Επισκεφτήκαμε το σχολείο, στο οποίο φοιτούν παιδιά ομογενών μεταναστών, ενημερωθήκαμε για το βαυαρικό εκπαιδευτικό σύστημα και γνωριστήκαμε με ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν ετοιμάσει και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους μαθητές και με την κ. Δεληδημητρίου- Τσακμάκη Ελένη, μετανάστρια στη Γερμανία από τη δεκαετία του 1960.
Το ταξίδι μας πλαισιώθηκε και από επισκέψεις και ξεναγήσεις τόσο στην πόλη του Μονάχου, όσο και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, στη μεσαιωνική πόλη της Νυρεμβέργης και το χώρο όπου έγινε ομώνυμη δίκη το 1946, το παλάτι Neuschwanstein και το γραφικό χωριό Oberammergau και το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Προχωρημένα Μαθήματα Φυσικής Σωματιδίων για μαθητές Λυκείου-Δημόκριτος 2024

Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 παρακολούθησαν την ημερίδα “International Particle Physics Masterclasses 2024” που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Δημόκριτος.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:

09:00-09:30 Προσέλευση – Εγγραφή
09:30-10:15 Θεωρία των Στοιχειωδών Σωματιδίων (Γιώργος Δασκαλάκης)
10:15-11:00 Επιταχυντές και Ανιχνευτές Σωματιδίων (Άρης Κυριάκης)
11:00-11:15 Διάλειμμα
11:15-12:00 Αστροσωματιδιακή Φυσική (Ευαγγελία Δρακοπούλου)
12:00-13:00 Ανάλυση δεδομένων στο LHC ή μάθετε να βρίσκετε το μποζόνιο (Γιώργος Αναγνώστου)
13:00-14:00 Μεσημεριανό διάλειμμα.
14:00-16:30 Ανάλυση γεγονότων (συνέχεια)
16:30-17:00 Συζήτηση των αποτελεσμάτων
17:00-18:00 Συνδιάσκεψη μέσω Διαδικτύου με ερευνητές από το CERN και από άλλα ευρωπαϊκά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκε η ίδια ακριβώς ημερίδα. , Quiz
18:00            Λήξη της ημερίδας

Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις διαλέξεις και έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την ερευνητική εργασία στην οποία συμμετείχαν, καθώς επίσης και για την επικοινωνία με ερευνητές και άλλους μαθητές από ευρωπαϊκά σχολεία.

Ευχαριστούμε πολύ τους ομιλητές και τους διοργανωτές της ημερίδας.

“Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;”

Ποιος σκότωσε © Αγγελική Κοκκοβέ 9α

Τη Δευτέρα 4-3-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα;”, στο θέατρο Λαμπέτη.

Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο του Σάιμον Στίβενς βασισμένο στο βιβλίο του Μάρκ Χάντον και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του παγκόσμιου θεάτρου. Το έργο αποτελεί το ημερολόγιο που κρατά με τη παρότρυνση της αγαπημένης του δασκάλας ο Κρίστοφερ Μπουν, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι στο φάσμα του αυτισμού.

Η διδακτική επίσκεψη είχε ως σκοπό να έρθουν οι μαθητές/τριες σε επαφή με ένα σημαντικό θεατρικό έργο και να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους τους εφήβους και όσους τους περιβάλουν, όπως η αναζήτηση της ταυτότητας, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σεβασμός στα δικαιώματα των ανθρώπων.

Η παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων για την Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού της 6ης Μαρτίου, όπως έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Διδακτική επίσκεψη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Παρασκευή 1-3-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ΄ τάξης επισκέφθηκαν το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Στατιστική κ. Δ. Καρλής παρουσίασε την ιστορία του ΟΠΑ, τα κτήρια του και ενημέρωσε τους μαθητές για τα προγράμματα σπουδών και για την επαγγελματική σταδιοδρομία που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τελειώνοντας αυτό το τμήμα του Πανεπιστημίου. Πραγματοποιήθηκε φωτογράφηση των μαθητών με τον Καθηγητή στους χώρους του Πανεπιστημίου, η οποία θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Τμήματος. 

Διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

GOULANDRIS 1st FLOOR 2 low

Την Τρίτη 27-2-24, οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή προκειμένου να γνωρίσουν τον κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης.

Οι μαθητές/τριες ήρθαν σε επαφή με τα έργα του van Gogh και του Gauguin και είχαν την ευκαιρία να φέρουν στον κόσμο της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης τις δικές τους ερωτήσεις, δηλώσεις και αμφισβητήσεις, και συμμετείχαν ενεργά στην ανάγνωση της Συλλογής του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή.

Διδακτική επίσκεψη στο Ίδρυμα Ευγενίδου

istoria tis gis 1 1280x800

Την Παρασκευή 9-2-24 οι μαθητές/τριες την Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Ευγενίδου και παρακολούθησαν την προβολή “Η Ιστορία της Γης”.

Στην προβολή αυτή παρουσιάστηκαν όλες οι ανακαλύψεις σχετικά με τη γέννηση και την εξέλιξη του Ηλιακού συστήματος καθώς και την εξέλιξη της Γης στο πέρασμα του χρόνου. Έγινε προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα όπως, πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις, πώς σχηματίστηκε το ανάγλυφο της Γης, γιατί δεν υπάρχει ζωή σε άλλους κοντινούς πλανήτες, κ.α.

Εκπαιδευτική εκδρομή στα Ιωάννινα

326806 674981 1 768x390 1

Στο σχολείο μας διοργανώνεται τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος, για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου στα Ιωάννινα, από 03-04-24 ως 07-04-2024.

Διδακτική επίσκεψη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

μεγ1

Την Παρασκευή 2-2-24 οι μαθητές/τριες της Γ΄τάξης επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσουν τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών “Στις Όχθες του Μολδάβα, 200 χρόνια από τη γέννηση του Σμέτανα”

Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κορυφαία μορφή τέχνης και να καλλιεργήσουν το αισθητικό τους κριτήριο. Επιπλέον, με την ενεργητική τους συμμετοχή ως ακροατές απέκτησαν μια δημιουργική σχέση με τη μουσική και απόλαυσαν κορυφαία έργα συμφωνικής μουσικής.

Το έργο που παρακολούθησαν είναι: BedrichSmetana: Τρία συμφωνικά ποιήματα από τη συλλογή “Από την πατρίδα μου”

Διδακτική επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο

Την Τρίτη 30-1-24 οι μαθητές/τριες του τμήματος Β ανθρωπιστική επισκέφθηκαν το Προεδρικό Μέγαρο και ξεναγήθηκαν από τους αρμόδιους υπαλλήλους του Μεγάρου.

Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων, προκειμένου οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν τον χώρο στον οποίο στεγάζεται ο κορυφαίος πολιτικός δημοκρατικός θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας. Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές/τριες πήραν το έναυσμα για να συγκρίνουν τη λειτουργία του πολιτεύματος της δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα με τη λειτουργία του πολιτεύματος στη σύγχρονη Ελλάδα και να συνδέσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία και τη σύγχρονη δημοκρατία. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του κτηρίου, την αρχιτεκτονική του και τα έργα τέχνης που κοσμούν τα δωμάτια.

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη

θεσσαλονικη

Στο σχολείο μας διοργανώθηκε πενθήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος, για τους μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου στη Θεσσαλονίκη, από 11-12-23 ως 15-12-2023.

Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μόναχο

munich

Στο σχολείο μας διοργανώνεται εκπαιδευτική εκδρομή στο Μόναχο της Γερμανίας από 11-03-2024 έως 15-03-2024.

Διδακτική επίσκεψη στον Χώρο Ιστορικής Μνήμης

xoros istorikis mnimis tel

Την Τετάρτη 1-11-2023, οι μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκαν τον Χώρο Ιστορικής Μνήμης στην Κοραή, όπου βρίσκονταν την περίοδο της Κατοχής τα κρατητήρια της Γερμανικής Διοίκησης της Komandantur.

Έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους σ’ ένα αποπνικτικό χώρο στοιβαζόταν καθημερινά δεκάδες κρατούμενοι πριν προωθηθούν σε φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης εκτελεστικά αποσπάσματα. Μικρά παιδιά, γυναίκες, άντρες. Σαλταδόροι, λαθρεπιβάτες στα τραμ της εποχής, απατεώνες, αντιστασιακοί, όλοι μαζί να περιμένουν την επόμενη ημέρα. Στο κέντρο της πόλης αλλά τόσο μακριά από αυτήν.
Πολλοί άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία σκαλίζοντας τους τοίχους της φυλακής τους.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν στον Χώρο και ενημερώθηκαν για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.

Διδακτική επίσκεψη στην έκθεση “Ένα παραμύθι για την Άλκη”

Την Τετάρτη 25-10-2023 οι μαθητές της Β΄ Λυκείου επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης στο Κολωνάκι (Μασσαλίας 22) όπου παρουσιάζεται η έκθεση «Ένα Παραμύθι για την Άλκη» στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη. Πρόκειται για ένα ιστορικό και ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της αγαπημένης συγγραφέα, Άλκης Ζέη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της. Η έκθεση, την οποία σχεδίασαν η Ίρις Κρητικού καιο Νίκος Βατόπουλος, ειδικά για τους δύο εκθεσιακούς χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, παρουσιάζεται ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της. Τα παιδιά του σχολείου μας παρακολούθησαν ειδικά διαμορφωμένη ξενάγηση για τα σχολεία της Α΄ Αθήνας. Ταυτόχρονα έγιναν συσχετισμοί με την Θεματική Ενότητα «Προσφυγιά-φυλετικός ρατσισμός», του μαθήματος Ν.Ε. Γλώσσα και Λογοτεχνία της Β΄ Λυκείου.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη στον 4ο όροφο του κτηρίου η οποία διαθέτει περισσότερους από 35.000 τόμους έντυπου υλικού στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη συλλογή από ηλεκτρονικά βιβλία (τουλάχιστον 250.000), συνδρομές στα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά περιοδικά και βάσεις δεδομένων.  Στη Βιβλιοθήκη τους υποδέχθηκε η υπεύθυνη Βιβλιοθηκονόμος η οποία τους παρουσίασε τη λειτουργία, τον σκοπό και το έργο της Βιβλιοθήκης. Οι μαθητές διατύπωσαν ερωτήσεις και δανείστηκαν βιβλία των ενδιαφερόντων τους

Η διδακτική αυτή επίσκεψη είχε ως σκοπό οι μαθητές της Β΄ Λυκείου αφενός να έρθουν σε επαφή, με βιωματικό τρόπο, με τη ζωή και το έργο της συγγραφέως και αφετέρου να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τη λογοτεχνία και το έντυπο βιβλίο.

Εισηγήτρια της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η Κα Δεμπόνου Ελένη ΠΕ02 ενώ συνόδευσαν την επίσκεψη οι καθηγητές: Κα Μάγγου Α., Συροκάκη Χ., Τασοπούλου Α. Τζιλιγκάκη Κ.

Φεστιβάλ “My Gap Feel & Fill Festival”

Την Πέμπτη 19-10-2023 οι μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για να παρευρεθούν στο φεστιβάλ ” My Gap Feel & Fill Festival” προκειμένου να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν τον επαγγελματικό προσανατολισμό με απώτερο σκοπό την απόκτηση soft skills, δεξιοτήτων και γνώσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της έρευνας για τη διασύνδεση των σπουδών και των εκπαιδευτικών επιλογών με τη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Η δράση αυτή περιελάμβανε την παρουσία εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών, τη διενέργεια wokshops και την τετ α τετ συμβουλευτική.

Οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν πάνω στις θεματικές της συμπλήρωσης μηχανογραφικού σημειώματος, του περιεχομένου των σχολών του μέλλοντος και των σύγχρονων εκπαιδευτικών εργαλείων. Η συμμετοχή των μαθητών/τριων τους παρείχε τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής τους αναζήτησης.

Ακολούθησε ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο.