Όμιλοι

Στο σχολείο μας κατά το διδακτικό έτος 2023-24 λειτούργησαν οι παρακάτω όμιλοι:

“Όμιλος Θεάτρου”

Στο σχολείο μας για το διδακτικό έτος 2023-24 λειτούργησε ο όμιλος θεάτρου« Κατά Φαντασίαν Ηθοποιοί», σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 102939/ΓΔ4/2022, ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022,κάθε Πέμπτη 14:00-15:30, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Μάγγου Αφροδίτη.

Όλα τα μέλη της ομάδας  συμμετείχαν ενεργά στις συναντήσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας  με  σκοπό την προετοιμασία θεατρικής παράστασης. Η ομάδα αποτελούνταν από 11 μαθητές, από την Α΄, Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Τα μέλη της ομάδας, συνεργάστηκαν αρμονικά μεταξύ τους, καλλιέργησαν σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού και πραγματοποίησαν με εξαιρετική επιτυχία στο τέλος της σχολικής χρονιάς τη θεατρική παράσταση.

Σκοπός του θεατρικού ομίλου ήταν οι μαθητές/μαθήτριες να έρθουν σε επαφή με τη διαδικασία οργάνωσης και ανεβάσματος μίας  θεατρικής παράστασης αλλά και να καλλιεργήσουν μεταξύ τους σχέσεις σεβασμού, αλληλοϋποστήριξης και αποδοχής.

Συνοπτικά οι δράσεις που έγιναν στον Όμιλο Θεάτρου ήταν οι εξής:

 1. Μετά τη συγκρότηση της ομάδας ζητήθηκε από την Υπεύθυνη του Ομίλου συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα, προκειμένου ο Δήμος να ορίσει  θεατρολόγο στο σχολείο για να ενισχύσει τις πρόβες της ομάδας. Ο Δήμος Βύρωνα, επίσης παραχωρούσε, όποτε κρινόταν αναγκαίο, τον Δημοτικό κινηματογράφο προκειμένου να γίνονται ορισμένες φορές οι πρόβες των μαθητών/ μαθητριών.
 2. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έκαναν θεατρικό παιχνίδι και ασκήσεις αυτοσχεδιασμού. Διάβασαν το έργο «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου και προετοίμασαν το ανέβασμα της θεατρικής παράστασης. Επιπλέον φρόντισαν οι ίδιοιγια τα κοστούμια και τα σκηνικά της παράστασης. Επίσης μαθήτρια του σχολείου ανέλαβε να φωτογραφίσει τις πρόβες της παράστασης και  το υλικό αυτό χρησιμοποιήθηκε για τις αφίσες. Τις  προσκλήσεις και το τελικό πρόγραμμα σχεδίασε μαθήτρια της ομάδας.
 3. Υπήρξε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων για πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν την παράσταση.
 4. Η ομάδα συμμετείχε στην εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με την παρουσίαση, σε μορφή θεατρικού αναλογίου του μονόπρακτου « Ο Σπιούνος» του Μπρεχτ.
 5. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας και της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας αξιοποιώντας δημιουργικά τη Λογοτεχνία με τον Κινηματογράφο, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση με τον τίτλο «Ένα Βιβλίο Τρεις Σκηνοθέτες».Το βιβλίο του Κ. Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ» έγινε αντικείμενο διαφορετικής αφήγησης από τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες.Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις διαφορετικές ταινίες με θέμα το έργο του Ντίκενς, παρατήρησαν και ανέλυσαν με κριτική ματιά την προσέγγιση κάθε σκηνοθέτη.Στη συνέχεια πήραν ρόλους, πρόβαραν και έπαιξαν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο.Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό εργαστήριο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός» και βασίζεται στο αναγνωρισμένο από το ΙΕΠ Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.
 6. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση « Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» στο θέατρο Λαμπέτη.
 7. Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Θεατρικής Ομάδας του σχολείου μας συναντήθηκαν με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Κινηματογραφικής Ομάδας του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα, στο πλαίσιο γνωριμίας των δύο σχολείων και ανταλλαγής απόψεων, καλών πρακτικών και δράσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.Τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν τις δράσεις τους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και συζήτησαν για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν στους Ομίλους τους μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης.
 8. Τέλος η θεατρική ομάδα συμμετείχε στο 36ο Νεανικό Φεστιβάλ του Δήμου Βύρωνα με την παράσταση « Κατά Φαντασίαν Ασθενής»  του Μολιέρου.

Συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της θεατρικής ομάδας για τη συμμετοχή τους, για την εξαιρετική παράσταση που παρουσίασαν και για την ευγένεια και το ήθος τους.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Μάγγου Αφροδίτη

“Λέσχη Ανάγνωσης”

Η Λέσχη Ανάγνωσης «Libri Amantes» λειτούργησε στο πλαίσιο της δημιουργίας Ομίλων, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 102939/ΓΔ4/2022, ΦΕΚ 4509/Β/25-8-2022. Όλα τα μέλη της Λέσχης μας συμμετείχαν ενεργά στις συναντήσεις μας κάθε Παρασκευή 14.00 – 15.30 στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας και καλλιεργώντας μεταξύ τους σχέσεις εμπιστοσύνης και σεβασμού έκαναν με τα πλούσια ενδιαφέροντά τους και τις γόνιμες συζητήσεις τους πιο δημιουργική τη φετινή σχολική χρονιά.

Σκοπός της λέσχης ήταν να ενθαρρυνθούν οι μαθητές/μαθήτριες στην ανάγνωση και προσέγγιση  ολοκληρωμένου μυθιστορήματος  καθώς και άλλων έργων διαφορετικών  κειμενικών  ειδών.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023 – 2024 διαβάσαμε και συζητήσαμε τα εξής:

 • Το «Φαρενάιτ 451» του Ray Bradbury.
 • Το «Λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη.
 • Το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
 • Τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν.

Και γνωρίσαμε

 • Τα Manga και την αναπαράστασή τους στον χώρο των ΜΜΕ, τα Anime.

Στο πλαίσιο της ανάγνωσης ειδικά του πρώτου έργου:

 • Συγκρίναμε το μεταφρασμένο στα ελληνικά «Φαρενάιτ 451» με το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά και προβληματιστήκαμε ως προς την παρεμβολή του μεταφραστή στην απόδοση του κειμένου στα ελληνικά.
 • Προχωρήσαμε σε μετασχηματισμό χωρίων του κειμένου σε συνοπτικό λόγο (διαφημιστικό σλόγκαν) και σε δραματοποίηση – παγωμένη σκηνή για απόδοση των όρων: Καταπίεση – Λογοκρισία – επιβολή Μ.Μ.Ε. και Αντίσταση – ελευθερία – κριτικά σκεπτόμενος άνθρωπος.

Οργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε

 • εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας με τον τίτλο «1 Βιβλίο 3 Σκηνοθέτες». Το βιβλίο του Κ. Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ» έγινε αντικείμενο διαφορετικής αφήγησης από τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις διαφορετικές ταινίες με θέμα το έργο του Ντίκενς, παρατήρησαν και ανέλυσαν με κριτική ματιά την προσέγγιση κάθε σκηνοθέτη. Στη συνέχεια πήραν ρόλους, πρόβαραν, έπαιξαν και βιντεοσκόπησαν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο! Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό εργαστήριο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός» και βασίζεται στο αναγνωρισμένο από το      ΙΕΠ Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση και
 • συνάντηση του Ομίλου Φιλαναγνωσίας και της Θεατρικής Ομάδας του σχολείου μας με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Κινηματογραφικής Ομάδας του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα στο πλαίσιο γνωριμίας των δύο σχολείων και ανταλλαγής απόψεων, καλών πρακτικών και δράσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας. Τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν τις δράσεις τους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και συζήτησαν για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν στους Ομίλους τους μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης θέτοντας έτσι τα θεμέλια για περαιτέρω συνεργασία κατά την επόμενη σχολική χρονιά.
 • Δοκιμάσαμε τις συγγραφικές μας ικανότητες
 • με τη συμμετοχή των μελών της Λέσχης μας σε Διαγωνισμούς Λογοτεχνίας

και χειροκροτήσαμε

 • στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων τη βράβευση της Μελίνας Κάσμα, μέλους της Λέσχης μας,  η οποία έλαβε το 1ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Λογοτεχνίας του Δήμου Βύρωνα.

Αναπτύξαμε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οργάνωσης ευρύτερης ανθρωπιστικής δράσης με θέμα «Συμπερίληψη και Σεβασμός στη Διαφορετικότητα»

 • συγκεντρώσαμε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία αποστείλαμε στο Κ.Υ.Τ. Μαλακάσας και
 • σχεδιάσαμε δράση για Εκδήλωση της Ημέρα της Ποίησης με προβολή κειμένων με θέμα «Πρόσφυγες και Μετανάστες». Δυστυχώς η πίεση της διδακτέας και εξεταστέας ύλης δεν μας επέτρεψε την πραγματοποίηση της δράσης αυτής.

Ωστόσο τα μέλη της Λέσχης μας αναζήτησαν και διάβασαν ενδιαφέροντα ποιήματα σχετικά με το θέμα αυτό αλλά και προχώρησαν σε δικές τους ποιητικές δημιουργίες.

Παρακολουθήσαμε μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες όλου του σχολείου τη θεατρική παράσταση « Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» στο θέατρο Λαμπέτη, με στόχο την καλλιέργεια του σεβασμού, της αλληλεγγύης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.

Συγχαρητήρια  σε όλα τα μέλη της Λέσχης μας για την ενεργό συμμετοχή τους!!!

Ευχόμαστε να παραμείνετε το ίδιο δημιουργικοί/δημιουργικές και να διατηρήσετε το πάθος σας για το διάβασμα και τη συγγραφή!!!

Υπεύθυνες καθηγήτριες: κ. Μάγγου Αφροδίτη και κ. Οικονόμου Ιωάννα

“Ο κατά φαντασίαν ασθενής”

Την Παρασκευή 12-4-24 η Θεατρική Ομάδα του σχολείου μας παρουσίασε το έργο “Ο κατά φαντασίαν ασθενής” του Μολιέρου. Η παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Νέα Ελβετία “Λουίζα” του Δήμου Βύρωνα.

Συμμετέχοντες:

Δέσποινα Αργυρίου (Μολιέρος)

Βασίλης Λίασκας (Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής)

Ειρήνη Αρμυριώτη (Τουανέτα, καμαριέρα)

Χαρά Μποτή (Αγγελική, κόρη του Αργκάν)

Μαρία Λάμπρου (Μπελίνα, δεύτερη σύζυγος του Αργκάν)

Σωτήρης Φραγκιαδάκης (Κλεάνθης, ερωτευμένος με την Αγγελική)

Έλενα Μαρίνου (γιατρός Ντιαφουαρούς)

Θωμάς Βάσιος (Θωμάς Ντιαφουαρούς, επίδοξος γαμπρός της Αγγελικής)

Άρτεμις Κριμπά (Γιατρός, πρόεδρος επιτροπής)

Ναταλία Πούσι (Αφηγήτρια)

Σκηνοθεσία:  Χάρης Αρώνης

Φωτογραφίες –Αφίσες:  Άννα Μουζακίτη

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αφροδίτη Μάγγου

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής συγχαίρει θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες, την κ. Μάγγου και τον κ. Αρώνη για την προσπάθεια που κατέβαλαν και την εξαιρετική θεατρική παράσταση που παρουσίασαν.

Πολλά συγχαρητήρια !!!

Μπράβο παιδιά για την προσπάθειά σας, για το τελικό αποτέλεσμα και για το ήθος σας!!!

Συνάντηση μαθητών/τριών 3ου – 5ου ΓΕΛ Βύρωνα

Την Πέμπτη 11/4/2024, τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Θεατρικής Ομάδας του σχολείου μας συναντήθηκαν με τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης και της Κινηματογραφικής Ομάδας του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα, στο πλαίσιο γνωριμίας των δύο σχολείων και ανταλλαγής απόψεων, καλών πρακτικών και δράσεων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας.

Τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν τις δράσεις τους, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και συζήτησαν για τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν στους Ομίλους τους μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και υποστήριξης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Θεατρικής Ομάδας και της Λέσχης Ανάγνωσης του σχολείου μας, αξιοποιώντας δημιουργικά τη Λογοτεχνία με τον Κινηματογράφο, συμμετείχαν σε εκπαιδευτική δράση με τον τίτλο «Ένα Βιβλίο Τρεις Σκηνοθέτες».

Το βιβλίο του Κ. Ντίκενς «Όλιβερ Τουίστ» έγινε αντικείμενο διαφορετικής αφήγησης από τρεις διαφορετικούς σκηνοθέτες.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παρακολουθώντας αποσπάσματα από τρεις διαφορετικές ταινίες με θέμα το έργο του Ντίκενς, παρατήρησαν και ανέλυσαν με κριτική ματιά την προσέγγιση κάθε σκηνοθέτη.

Στη συνέχεια πήραν ρόλους, πρόβαραν και έπαιξαν την ίδια σκηνή με έναν δικό τους τρόπο!

Το συγκεκριμένο κινηματογραφικό εργαστήριο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων και Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας «Καρπός» και βασίζεται στο αναγνωρισμένο από το ΙΕΠ Πρόγραμμα Σπουδών για την Οπτικοακουστική Έκφραση.