Εκδηλώσεις/Δράσεις

Κάντο σωστά” πρόγραμμα οδικής ασφάλειας

Την Παρασκευή 31-3-2023, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κάντο Σωστά” που πραγματοποιήθηκε στο 5ο ΓΕΛ Βύρωνα από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Ι.Ο.Α.Σ. με στόχο την κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών. Στην παρουσίαση οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για τα θέματα της οδικής ασφάλειας, για τα τροχαία δυστυχήματα στη χώρα μας και πώς θα μπορούσαν αποφευχθούν. Ακολούθησε βιωματική προσέγγιση, όπου οι μαθητές/τριες “βίωσαν” σε ασφαλές περιβάλλον τις συνέπειες της μη ασφαλούς οδήγησης.

Θεατροπαιδαγωγική δράση

Την Τρίτη 28-3-23, στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε βιωματική θεατροπαιδαγωγική δράση με ομάδα μαθητών/τριων της Α΄ τάξης σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ.

Σκοπός της δράσης ήταν ο προβληματισμός των μαθητών/τριων πάνω στα έμφυλα στερεότυπα και στους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους, που καλούνται να υπηρετήσουν τα φύλα. Οι μαθητές/τριες ενθουσιάστηκαν με τη δράση καθώς τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους για τις στάσεις και συμπεριφορές που τροφοδοτούν την έμφυλη βία.

Εορτασμός 25ης Μαρτίου

1821 1024x771 1

Την Παρασκευή 24-3-23, το σχολείο μας διοργάνωσε εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Οι μαθητές/τριες τίμησαν την Εθνική μας Επέτειο με απαγγελίες, θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και χορούς.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Καραθανάση Δέποινα, Βαλμά Ελευθερία

Πολλά συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες!

Επίσκεψη του Υπευθύνου ΕΚΦΕ Ηλιούπολης στο χώρο του σχολείου μας

Την Τετάρτη 22-03-2023 ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλιούπολης, κ. Λάζος Π., επισκέφτηκε το σχολείο μας και παρουσίασε στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου τα φαινόμενα της διατήρησης της στροφορμής, της κυματικής, του συντονισμού, του εναλλασσόμενου ρεύματος, του ηλεκτρομαγνητισμού μέσα από πολλά και διαδραστικά πειράματα Φυσικής.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Λυκούση Παρασκεύη, Παντελάκης Αντώνιος

«Οι Οθόνες και το Διαδίκτυο στην Ζωή μας …… μαθαίνοντας μαζί με τα παιδιά μας … τη λειτουργική χρήση τους»

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023  και ώρα 5:30-7:30  υλοποιήθηκε στο σχολείο μας Ομιλία – Συζήτηση με   Θέμα: «Οι Οθόνες και το Διαδίκτυο στην Ζωή μας …… μαθαίνοντας μαζί με τα παιδιά μας …  τη λειτουργική χρήση τους».

Εισηγήτρια ήταν η κ. Αναστασία Βλαχογεωργάκη, Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος Εξαρτήσεων,  Υπεύθυνη Μονάδας για την Έγκαιρη Παρέμβαση  της Προβληματικής χρήσης του Διαδικτύου.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόκληση της κ. Χατζηιωάννου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου, στο πλαίσιο της πολυθεματικής – διαδραστικής συνεργασίας των Γυμνασίων και Λυκείων  του Δήμου Βύρωνα με το τμήμα Πρωτογενούς Πρόληψης στη Σχολική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ.

Απευθυνόταν σε γονείς – κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς με στόχο την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου από τους εφήβους. Γονείς, Κηδεμόνες και Εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και κατανόησαν τον καθοριστικό ρόλο τους στο να βοηθήσουν τα παιδιά να αξιοποιούν τις δυνατότητες του διαδικτύου και να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε κινδύνους.

«Πρόληψη των Εξαρτήσεων»

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 μαθητές και μαθήτριες της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας συμμετείχαν σε δίωρη ενημέρωση με θέμα «Πρόληψη στις Εξαρτήσεις». Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε από τους υπεύθυνους της Μονάδας Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ του ΚΕΘΕΑ, οι οποίοι ενημέρωσαν  τους μαθητές και τις μαθήτριες κάθε τμήματος για τις Εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ, κάπνισμα και διαδίκτυο και συζήτησαν μαζί τους με σκοπό την πρόληψη του προβλήματος των εξαρτήσεων πριν αυτό εμφανιστεί.

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και πρόληψης συνεχίστηκε την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 με την υλοποίηση δίωρης ενημέρωσης στον Σύλλογο των Διδασκόντων του σχολείου μας για τον «Ρόλο των Εκπαιδευτικών στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων», ενώ για τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 έχει προγραμματιστεί δίωρη διαδικτυακή ενημέρωση με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων», η οποία απευθύνεται σε γονείς/κηδεμόνες.

“Μιλάμε για τα όρια”

5b0fdba81e00007d038e7081

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα, σε συνεργασία με το σχολείο μας, πραγματοποίησε τρίωρα βιωματικά εργαστήρια στους/στις μαθητές/τριες, της Γ΄ τάξης,  με θέμα: «Μιλάμε για τα όρια, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό στις σχέσεις».

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε την Τετάρτη 15-3-23, με παράλληλα εργαστήρια, στα τμήματα της Γ΄ τάξης, είχε στόχο στην ενημέρωση και την κατάλληλη προετοιμασία των εφήβων, έτσι ώστε να μάθουν να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους καθώς και να  προασπίζονται τα δικαιώματα τους.

Οι συντονίστριες (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) αξιοποιώντας  τη δυναμική της ομάδας, έδωσαν στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα, τυχόν αγωνίες και προβληματισμούς, να διευκρινίσουν απορίες, αλλά και να εκπαιδευτούν σε στρατηγικές με σκοπό την αυτοπροστασία τους (για τη συναίνεση, τα προσωπικά όρια κ.α.)  μέσα σ’ ένα υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική καθοδήγηση ανάλογα με τα θέματα για προβληματισμό που αναδύθηκαν στην κάθε ομάδα καθώς και συζητήθηκαν τεχνικές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

Ημέρα κατά της σχολικής βίας

bullying

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, στο σχολείο μας διοργανώθηκε από τις Συμβούλους Σχολικής Ζωής, κ. Οικονόμου και κ. Μάγγου, διαδραστική ενημέρωση, όπου οι μαθητές/τριες λειτουργώντας σε ομάδες και μπαίνοντας σε “ρόλους” ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας την Τρίτη 7-3-23 για τη Β΄ τάξη και την Πέμπτη 9-3-23 για την Γ΄ και Α΄ τάξη.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ

Η ομάδα μπάσκετ του σχολείου μας συμμετέχει στο Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης.

Την Τρίτη 31-1-23 έπαιξαν στο κλειστό γήπεδο στο Μετς έναντι στο 2ο ΓΕΛ Ηλιούπολης, την Πέμπτη 9-2-23 έπαιξαν στο Γουδί έναντι στο 57ο ΓΕΛ Αθηνών και νίκησαν!

Θερμά συγχαρητήρια για την συμμετοχή τους και την νίκη!

Τους ευχόμαστε και περαιτέρω επιτυχίες!

Περίπατος

Untitφφφed 1 copy 750x475 1

Την Τρίτη 24-01-23 οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πραγματοποίησαν περίπατο, στον χώρο του θεάτρου “Βράχων”.

Θεατρική παράσταση “Το συρματόπλεγμα”

Οι μαθητές/τριες των ομίλων Θεάτρου και Λέσχης Ανάγνωσης την Παρασκευή 20-01-2023 παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση “Το συρματόπλεγμα” στο κινηματοθέατρο Δαναός.

Οι μαθητές/τριες μετά το τέλος παράστασης συζήτησαν με τους ηθοποιούς το θέμα των γενοκτονιών και κατανόησαν, μέσω του θεατρικού έργου, την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας. Επιπλέον είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις αξέχαστες δημιουργίας του Μάνου Λοϊζου με τις οποίες είχε επενδυθεί μουσικά η παράσταση.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 1

Η ομάδα ποδοσφαίρου του σχολείου μας συμμετείχε στην πρώτη φάση του Πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Την Δευτέρα 23-1-2023 έπαιξαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων στο Γουδή έναντι στο 3ο ΓΕΛ Ηλιούπολης.

Θερμά συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους!

Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός

αποφαση 1

Την Τρίτη 20-12-22 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η βιωματική δράση “Σπουδές μετά το Λύκειο”, από την Υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Δ.Δ.Ε. Α΄ Αθήνας κ. Κοτσιαφίτου Αναστασία, για τους μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις: https://www.minedu.gov.gr/exetaseis-2/geniko-lykeio-m/anakoinwseis-gel

Χρήσιμες πληροφορίες για τμήματα, σχολές ανά επιστημονικό πεδίο, επαγγέλματα: http://www.sep4u.gr/sxoles/

Πύλη εφήβων ΕΟΠΠΕΠ: http://www.eoppep.gr/teens/

Ευρωπαϊκή πύλη της νεολαίας: http://europa.eu/youth/GR_el

Περίπατος

Την Παρασκευή 25-11-22 οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πραγματοποίησαν περίπατο, στον χώρο του Σκοπευτηρίου στην Καισαριανή. Εκεί, ξεναγήθηκαν στον χώρο Ιστορικής Μνήμης και στο μουσείο όπου φιλοξενείται η έκθεση ” Τα θυμητάρια που (δεν) πήραμε μαζί μας” στη Μνήμη των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης.

Επέτειος του Πολυτεχνείου

polytexneio 1

Την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 από 08:30π.μ. ως τις 10:00π.μ. πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες όλων των τμημάτων, εορταστικά αφιερώματα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου.

Ευχαριστούμε τους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους.

Ξενάγηση στην έκθεση “Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο”

Στα πλαίσια της δράσης ” Προσφυγική Ιστορία του Βύρωνα” που γίνεται στο σχολείο μας, την Τρίτη 15-11-2022, οργανώθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Παλαιό Δημαρχείο του Βύρωνα όπου φιλοξενείται η έκθεση «Σπίτι ορθάνοιχτα αφημένο», ως μέρος των εκδηλώσεων «Πυρίκαυστες Πόλεις», του Δήμου Βύρωνα, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

28 10

Στις 27 Οκτωβρίου 2022, στην αυλή του σχολείου και παρουσία όλων των μαθητών/τριών, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Διευθυντή έγινε ο ορισμός σημαιοφόρου και παραστατών.

Ακολούθησε η απονομή Βραβείων Και Αριστείων Προόδου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στις αίθουσες των τάξεων και τμημάτων, εορταστικά αφιερώματα στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ευχαριστούμε τους/τις μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς για τη συμμετοχή τους.

Περίπατος

gipedo byrona

Την Τετάρτη 12-10-22 οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας πραγματοποίησαν περίπατο, στον χώρο του θεάτρου “Βράχων”.

Μαθητικά Συμβούλια

ekoges

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022, τις τελευταίες διδακτικές ώρες, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές ανά τμήμα για την ανάδειξη των 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων του σχολείου μας, και την Πέμπτη 6-10-2022, τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου μας, όπως προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία.

Αθλητική Μέρα

αθλητική μέρα

Την Παρασκευή 30-09-202, στα πλαίσια της “9ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού – Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2022” στο σχολείο μας διοργανώθηκαν διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους των γηπέδων.

Στο γήπεδο “Εργάνη” πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου.

Στο Ανοιχτό Δημοτικό Στάδιο Βύρωνα πραγματοποιήθηκε τουρνουά μπάσκετ και βόλεϋ.

Οι μαθητές/τριες του σχολείου μας συμμετείχαν στην πλειοψηφία τους με μεγάλη προθυμία.