Δράσεις

Εργαστήριο Βιοηθικής

Εργαστήριο Βιοηθικής στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχές Φιλοσοφίας» της Β’ Λυκείου με εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών μεθόδων από το πρόγραμμα Erasmus+

Στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχές Φιλοσοφίας» της Β’ Λυκείου (Κεφάλαιο 6: Αξιολογώντας την πράξη, Ενότητα 4η: Πρακτικές εφαρμογές του ηθικού προβληματισμού), οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στα τμήματα Β2 και Β4 δίωρο εργαστήριο Βιοηθικής με θέμα την ευθανασία.

Αξιοποιώντας μεθοδολογικά εργαλεία στα οποία επιμορφώθηκε κατά τη συμμετοχή της (Ιούνιος 2024, Δουβλίνο) σε σεμινάριο εστιασμένο στις ήπιες δεξιότητες (Επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη) στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η φιλόλογος Άντα Τασοπούλου χώρισε τα τμήματα σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και έδωσε σε κάθε ομάδα φωτοτυπημένο υλικό προς επεξεργασία. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα έπρεπε να αναθέσει στα μέλη της τους εξής ρόλους: αναγνώστης (reader), συντάκτης κειμένου (writer), ομιλητής (speaker) και συντονιστής (coordinator). Ο αναγνώστης έπρεπε να διαβάσει και να εξηγήσει στα μέλη της ομάδας του τη συγκεκριμένη υπόθεση ευθανασίας, ενώ ο συντάκτης κειμένου όφειλε να κρατάει σημειώσεις αλλά και να συνθέσει το τελικό κείμενο, το οποίο θα εκφωνούσε στην ολομέλεια ο ομιλητής, ο οποίος θα αναλάμβανε και να απαντήσει στις ερωτήσεις των άλλων ομάδων. Τέλος, ο συντονιστής έπρεπε να επιβλέπει την εργασία της ομάδας, να ρυθμίζει τον χρόνο για κάθε στάδιο, να επιλύει διαφορές και προβλήματα και να λειτουργεί ως σύνδεσμος με τη διδάσκουσα εκπαιδευτικό.

Οι ομάδες εργάστηκαν συνεργατικά, συζήτησαν το θέμα τους και ψήφισαν, λειτουργώντας ως μικρές επιτροπές Βιοηθικής, οι οποίες έπρεπε να αποφανθούν και να τεκμηριώσουν τη θέση τους επί συγκεκριμένης περίπτωσης ευθανασίας η καθεμία, αξιοποιώντας φυσικά και τις γνώσεις που αποκόμισαν για τις τρεις μεγάλες θεωρίες ηθικής φιλοσοφίας κατά το προηγούμενο διάστημα. Αφού ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους και αποτύπωσαν τη θέση τους σε γραπτό κείμενο, παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης τα πορίσματά τους.

Η συζήτηση που ακολούθησε ανέδειξε τις θέσεις και τα επιχειρήματά τους, αποκάλυψε την πολυφωνία των απόψεων για ένα τόσο «ευαίσθητο» θέμα όσο η ευθανασία και έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να υπερασπιστούν τη γνώμη τους. Επιπλέον, η ομαδοσυνεργατική μέθοδος που εφαρμόστηκε συνέβαλε στην εμπέδωση της αξίας της ομαδικής εργασίας και του συνεργατικού ήθους, ενώ το γεγονός ότι κάθε μαθητής είχε συγκεκριμένο ρόλο συνέβαλε στο να εμπλακούν όλοι στο εργαστήριο και τόνωσε την αυτοπεποίθηση των μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος ανάθεσης ρόλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία πολλών γνωστικών αντικειμένων, με κατάλληλη προσαρμογή των ρόλων των μαθητών (για παράδειγμα, μπορεί να προστεθεί ο ρόλος του ζωγράφου ή του ηθοποιού ή να αφαιρεθεί κάποιος άλλος ρόλος), έτσι ώστε να αξιοποιούνται οι κλίσεις όλων των μαθητών μας.

Η δράση εντάσσεται στην προσπάθεια εμπλουτισμού και ενσωμάτωσης στη μαθησιακή διαδικασία καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων στα οποία επιμορφώθηκαν οι εκπαιδευτικοί μας κατά τη συμμετοχή τους στο σχέδιο δράσης «Δημιουργώντας το σχολείο του 21ου αιώνα μέσω καινοτόμων μεθόδων και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας» του προγράμματος Erasmus+, που υλοποίησε το σχολείο μας κατά το χρονικό διάστημα 2023-2025.