








Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2025, η ημερίδα διάχυσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων του σχεδίου δράσης «Δημιουργώντας το σχολείο του 21ου αιώνα μέσω καινοτόμων μεθόδων και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας» (ΚΑ122) του προγράμματος Erasmus+ του 3ου ΓΕ.Λ. Βύρωνα. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας παρουσίασαν στο κοινό καλές πρακτικές και καινοτόμα διδακτικά εργαλεία στα οποία καταρτίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιμορφώσεών τους σε τέσσερις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες και εστίασαν στα πολλαπλά οφέλη που επιφέρει στο σχολείο η συμμετοχή σ’ ένα πρόγραμμα Erasmus+.
Πρώτος σταθμός η Πάντοβα της γειτονικής Ιταλίας, όπου οι εκπαιδευτικοί Χριστίνα Συροκάκη (ΠΕ86) και Άντα Τασοπούλου (ΠΕ02/ΠΕ06) επιμορφώθηκαν σε στρατηγικές αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε., καθώς και σε μεθοδολογικά εργαλεία συγγραφής επιτυχών αιτήσεων. Το ταξίδι συνεχίστηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, στην οποία οι εκπαιδευτικοί μας Μαρία Μπουντά (ΠΕ02) και Ελευθερία Βαλμά (ΠΕ03) συμμετείχαν σε δομημένο κύκλο μαθημάτων σχετικά με αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης τάξης, στρατηγικές αξιολόγησης και καινοτόμα διδακτικά εργαλεία. Τρίτη στάση το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου η εκπαιδευτικός Άντα Τασοπούλου (ΠΕ02/ΠΕ06) είχε την ευκαιρία να επιμορφωθεί σε μεθόδους ενσωμάτωσης των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα) στο αναλυτικό πρόγραμμα. Το ταξίδι μας τελείωσε στο Ελσίνκι, όπου οι φιλόλογοί μας Ιωάννα Οικονόμου και Αφροδίτη Μάγγου ήλθαν σε επαφή με το φημισμένο φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα και επιμορφώθηκαν σε καινοτόμες παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους, όπως η μάθηση βάσει έργου.
Μέσα από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που συνοδεύονταν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σύντομα βίντεο, οι εκπαιδευτικοί μας κατάφεραν να ενημερώσουν τους παρισταμένους για τις επιμορφωτικές τους εμπειρίες, αλλά και να τονίσουν το πώς η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus+ ωφελεί το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς σε πολλά επίπεδα. Η βελτίωση των οργανωτικών, ψηφιακών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών και η δημιουργία ενός δικτύου πιθανών εταίρων σε μελλοντικά σχέδια δράσης του σχολείου αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός σχεδίου Erasmus+ μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθηση των εκπαιδευτικών, να προσφέρει τεχνογνωσία στη σχολική μονάδα και να την καταστήσει ορατή στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων, προσφέρθηκαν αναψυκτικά, καθώς και αρμυρά και γλυκά κεράσματα στους συμμετέχοντες και ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους: συναδέλφους εκπαιδευτικούς, Διευθυντές γειτονικών σχολείων και υπαλλήλους του Δήμου Βύρωνα. Η συμμετοχή τους στην εκδήλωση, το ενδιαφέρον που έδειξαν και οι ερωτήσεις τους μας κάνουν να πιστεύουμε ότι προσελκύσαμε το ενδιαφέρον τους για το πρόγραμμα Erasmus+ και ίσως και να πείσαμε κάποιους από αυτούς να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα δικά τους projects!
Θα θέλαμε, επίσης, να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 3ου ΓΕ.Λ. Βύρωνα, που βοήθησαν στην οργάνωση της εκδήλωσης αυτής, αλλά και την υπεύθυνη κυλικείου κ. Μαριέττα Κάπρη για τα υπέροχα κεράσματα που μας ετοίμασε.
Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ι.Κ.Υ., την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+, για τη βοήθεια και τη στήριξή του.
Erasmus+: Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές!